Saptamana sahista

In peroada 15 Septembrie 2008 – 30 Mai 2009, Organizatia pentru Promovarea Educationala a Nevazatorilor (OPEN), a derulat proiectul intitulat ÔÇôSaptamana sahista-

Obiectivul principal al acestei actiuni, a fost acela de a prezenta oportunitatile socio-educationale ale sportului mintii asa cum este definit sahul ca sport, in vederea propunerii pe care urmeaza sa o facem ministerului educatiei pentru a completa aria curiculara a invatamantului special, cu obiectul de studiu denumit SAH.

Totodata,un alt deziderat al acestui proiect, a fost acela de a populariza sahul in randul elevilor nevazatori si de a identifica jucatorii de sah talentati din scolile speciale pentru deficienti vizuali din Romania.

Proiectul a presupus realizarea a 7 etape, numar echivalent cu cel al scolilor speciale pentru deficienti vizuali din Romania: Timisoara, Arad, Cluj, Targul Frumos, Buzau si Bucuresti au fost orasele care au gazduit acest proiect.

Actiunea s-a derulat pe o perioada de timp care insumeaza 40 de zile timp in care initiatorul acestui proiect, Dacian Pribeanu maestru al federatiei internationale de sah, a parcurs aproximativ 5 000 kilometri pentru a fi prezent in fiecare dintre orasele mentionate.

Acest proiect a fost mediatizat in circa 14 publicatii din care putem enumera ziarele Adevarul, Libertatea, Ring etc.,si publicatii locale din orasele in care au avut loc aceste evenimente, 2 televiziuni (televiziunea Valcea 1 si televiziunea VTV cu acoperire nationala) si cateva posturi de radio, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Cluj, Sport Total FM etc.

Pentru buna desfasurare a acestui proiect, alaturi de Dacian Pribeanu, Mihai Dima si Halus Stefan membrii ai asociatiei OPEN au luat parte

• Marele maestru international de sah Constantin Lupulescu, component al echipei olimpice a Romaniei, jucator de sah aflat in elita sahului mondial
  • Marele maestru international de sah Grumberg Mihai
  • Maestrul international de sah Manea Alexandru