Trofeul Cozia 2011

In perioada 4-12 iulie 2011, in orasul Calimanesti, a avut loc festivalul sahist ‘‘ Trofeul Cozia ‘‘. Gazda participantilor, a fost complexul balnear Cozia.

Linia stategica a proiectului a fost aceea de a demonstra valentele socio-educationale ale sahului si de a introduce tehnici educationale non-formale, concepute pentru a spori interactiunea dintre participanti.

Activitatile desfasurate in aceasta perioada, au fost urmatoarele:

• Turneul de sah
  • Tehnici de eficientizare a timpului liber
  • Scoala parintilor
  • Jocuri de orientare in spatiu, activitati recreative (mers pe munte, inot, jocuri distractive in apa, jocuri cu mingea, jocuri de creativitate).
  • Concursul Pochemon 🙂 (fiecare participant a trebuit să dea o definiție cât mai ingenioasă, originală și hazlie șahului).

Elevii au primit si informatii cu caracter medical.

Deoarece in aceiasi perioada, in statiunea Calimanesti, se desfasurau simultan, tabara de pictura sculptura, si tabara de teatru si film Primaria orasului Calimanesti, a pus la dispozitia participantilor din cadrul proiectului O.P.E.N. , participarea gratuita la manifestarile culturale si transport gratuit.

Pentru buna desfasurare a evenimentului, echipa asociatiei O.P.E.N. a fost formata din, un psiholog, un sociolog, un profesor de informatica, un asistent medical, , un profesor de sah pentru copii nevazatori si arbitrul turneului de sah.

Pe langa cei 14 elevi, care au participat la turneul de sah, au fost prezenti elevi din Brasov, Valcea si Calimanesti, care au luat parte la celalte activitati din cadrul proiectului.

Vizibilitatea proiectului, este asigurata in cea mai mare masura pe internet, la radio, in cadrul emisiunii ­Ochiul interior (emisiune difuzata pe postul Radio Romania Actualitati) si in presa dedicata nevazatorilor. Prospectul si o scurta prezentare a activitatilor de la Calimanesti, au fost postate pe site-ul Federatiei Romane de Sah iar o prezentare generala a evenimentului, va fi postata pe site-ul www.asociatiaopen.ro.

Totodata, informatii la nivel international referitoare la festivalul sahist, sunt disponibile pe site-ul www.chessresults.com

Una din cele mai mari satisfactii, a fost aceea ca la turneul de sah, Andrei Clopotel, unul din elevii care studiaza la scoala de nevazatori din orasul Buzau, s-a clasat pe locul trei, confirmand astfel ideea ca sahul poate fi practicat de la egal la egal intre un jucator nevazator si un jucator fara probleme de vedere !